|
|
Przesunięty przez: rasgan 2007-10-05, 09:46 |
Mikołów 2020 |
| Autor |
Wiadomość |
rasgan
Administrator Pan na włościach

|
Wysłany: 2007-10-05, 09:39 Mikołów 2020
|
|
|
Gdy leżałem sobie w ciepłym łóżeczku, przypomniała mi się pewna kampania, którą miałem okazję rozegrać dawno temu ze swoją starą drużyną.
Nie mając zielonego pojęcia, jaką przygodę im poprowadzić, cierpiąc na całkowity brak pomysłów, zacząłem przeglądać archiwalne numery Inkluza, Magii i Miecza oraz przygody ściągnięte z Internetu. Kilkanaście świetnych przygód i jeszcze więcej pomysłów przewinęło się przez moje ręce. Problem polegał jednak na tym, że każda z tych przygód była inna, zupełnie niepowiązana z pozostałymi, i z reguły każda była do innego świata.
Zacząłem się zastanawiać, jak dokonać konwersji na WFRPG, bo ten wtedy prowadziłem. Po kilku nieudanych próbach stwierdziłem, że nie jestem w stanie tego zrobić. Więc skoro nie można przystosować przygody do świata, to przystosuję świat do przygody. Tak narodził się pomysł na nowy świat.
Z założenia miał to być świat przyszłości. Bazą więc był system CP2020. CP jednak nie dawał mi swobody ruchu, możliwości wprowadzenia zjawisk niewytłumaczalnych. Poza tym nie był wystarczająco mroczny. Tym sposobem do CP2020 dodałem Świat Mroku. Wampiry walczące z elektronicznymi łowcami, skazane na zagładę wilkołaki, magowie tworzący tajne organizacje rządzące korporacjami. Pośród tych wszystkich mrocznych istot przechadzają się mumie. Dekadencja i zniszczenie otaczające graczy, wiecznie zachmurzone niebo, słońce, które nie wschodzi, i padający deszcz pozwoliły mi uzyskać wspaniały, mroczny klimat.
W tym wszystkim brakowało mi jeszcze czegoś. Ten świat nie miał jeszcze mojej duszy. Brakowało w nim istot nie spotykanych na co dzień w RPG. Dodałem więc (nie mówiąc o niczym graczom) istoty tak wspaniałe jak Anioły. Oglądaliście Armię Boga 1-3? Jeżeli tak, to będziecie wiedzieli, o co mi chodzi. Dla osób niewtajemniczonych krótkie wyjaśnienie.
Moje Anioły nie były tymi wspaniałymi, boskimi istotami. To bezwzględni nieludzcy mordercy. Nie cofną się przed niczym. Ich jedynym celem jest wygrana macierzystej grupy. Anioły toczą między sobą wojnę o władzę w niebie. Jedno z ugrupowań czuje się zagrożone przez ludzi, drugie ich broni.
Mając już anioły, dodałem jeszcze nieśmiertelnych, kruki i uwaga, uwaga... dinozaury. Oczywiście nie mówiłem nic o tych istotach graczom, bo niby skąd mieliby o nich wiedzieć?
Jak to wszystko wyjaśnić? Hm. Tutaj miałem drobny problem, ale pomogły mi go rozwiązać książki, które czytałem. Ludzie od dawna pracują nad stworzeniem napędu antygrawitacyjnego. Załóżmy, że im się udało. Niedroga technologia znalazła wiele zastosowań. Napędy międzyplanetarne, napędy samolotów, poduszkowców, wszystko to było teraz budowane w oparciu o wirator pola. Cena jednak była ogromna. Stosując napęd, ludzie naruszali strukturę i rozkład sił na Ziemi. Skutkiem było powstanie wrót.
Wrota zostały odkryte przez magów i niewiele osób poza nimi o nich wie. Jest to coś w rodzaju między wymiarowego portalu, przez który na ziemię dostają się różne istoty. To właśnie przez portal przedostały się pierwsze dinozaury, kruki i inne nadprzyrodzone istoty. Na początku magowie utrzymywali kontrolę nad portalem, lecz z biegiem czasu i używaniem wiratora liczba portali rosła. W chwili obecnej jest na Ziemi około trzystu dużych portali (kontrolowanych i utrzymywanych w tajemnicy) - przez nie przechodzi wszystko - oraz setki, jeśli nie tysiące małych, przez które mogą przejść jedynie najpotężniejsze istoty. Takie podejście pozwoliło mi utrzymać równowagę sił. Słabe istoty zostają zabite lub wykorzystane przez magów, zaś te potężne snują się po Ziemi, realizując własne plany.
Całkowicie zmieniła się również polityka i mentalność ludzi. Część z nich wybrała życie jak w Stanach Zjednoczonych, gdzie przedstawia się nam typowy obraz świata CP2020. Wygląda tak cała Ameryka Północna, Francja, Hiszpania, Holandia. Mniej zurbanizowane i bardziej przypominające Świat Mroku są następujące kraje: Rosja, Japonia, Chiny. Anglia i Niemcy wróciły do korzeni. Ludzie zaczęli mieszkać w starych rezydencjach, pałacykach. Można by rzec, że wrócili do początku XX wieku. Takie coś pozwoliło mi zrealizować wizję Wielkich Przedwiecznych (czyli budyni - jak dodaje mój kumpel).
Jak widzicie, jest to tylko zarys świata i wymaga dopracowania wielu rzeczy, zmienienia na własne potrzeby. Ja na żywo, na miejscu i w czasie sesji tworzyłem i wprowadzałem nowe wizje. Najlepszym, moim zdaniem, pomysłem było umieszczenie akcji w rodzinnym mieście. Ja i gracze pochodzimy z Mikołowa, więc tam postanowiliśmy zagrać. Napisałem sobie opisy i charakterystyki wspólnych znajomych, umieściłem w korporacjach, fabrykach, organizacjach i zaczęliśmy grać.
Klimat był niesamowity, a już najlepsze były momenty, gdy na sesję zapraszaliśmy znajomych, by odgrywali własne postaci. Pamiętam też zdziwienie graczy, gdy do pilnowania magazynów ze sprzętem elektronicznym użyłem jaszczurów. Okradali magazyn z chipami do wszczepów i natknęli się na ponad dziesięć raptorów uzbrojonych w działka, którymi sterowano poprzez wszczepy.
Z niezapomnianych sytuacji pamiętam również przygodę w klimatach początku XX wieku, rozegraną w Anglii. BG bawili się wtedy w detektywów i musieli sporządzić raport z przygody (mam go do dziś). Równie silnie w pamięć zapadła mi walka z mechanicznym tygrysem, który później przewijał się przez każdą sesję, śledząc graczy.
No. Koniec ze wspomnieniami czasów minionych. Jeśli macie jakiekolwiek uwagi lub chcielibyście nadal rozwijać ten świat na łamach Inkluza, zapraszam do korespondencji. |
_________________ Szczęścia w mrokach... |
|
|
|
 |
perelka
|
Wysłany: 2007-10-05, 09:56
|
|
|
| Powiązanie między Parkiem Jurajskim, Władcą Pierścieni, Diablo i Matrixem ;) Calkiem niezle Ci to wyszlo. Opowiadanie mi się podobało. A tak na marginesie zastanawiałeś się jak będzie wyglądał Mikołów w 2020 roku ? Ostatnimi czasy technika sie tak masakrycznie szybko posuwa do przodu, że momentami sobie myśle: Jak tak dalej to będzie postępowało to za pare lat będziemy żyli jak Jetsonowie ( ta bajka Hanna - Barbery). Człowiek to się dopiero rozleniwi, bo nawet nie będzie musiał sobie sam zębów myś bo robot wsadzi mu szczoteczke z pasta do paszczy i wyszoruje ząbki :) |
|
|
|
 |
rasgan

|
Wysłany: 2007-10-05, 10:16
|
|
|
| Tak? A ja uważam, że następna wojna będzie na kamienie i pałki. Technika się rozwinie, będzie awaria i skończymy jak jaskiniowcy. Zobaczysz. |
|
|
|
 |
perelka
|
Wysłany: 2007-10-05, 10:29
|
|
|
| i dinozaury ożyja tak jak w Mumii :D |
|
|
|
 |
rasgan

|
Wysłany: 2007-10-08, 07:22
|
|
|
| Można by się pokusić o takie fantazje, ale raczej zastanowiłbym się nad czymś innym. Jeśli w chwili obecnej konflikty wyglądają tak, to jak one będą wyglądać za 20 lat? W chwili gdy już nie będzie potrzebny szeregowy, tylko zastąpi go maszyna. W takim wypadku zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby przenieść wojny na ekrany komputerów. Wiecie, drużyna graczy, operation flashpoint albo u.s.army i się napinają. Robią sobie takiego DMa. Kto wygra gre, ten wygrał wojnę. Tylko jak uwzględnić w takiej grze gospodarkę, poziom technologiczny i inne rzeczy, których nie ma? |
|
|
|
 |
perelka
|
Wysłany: 2007-10-08, 09:48
|
|
|
| Second Life :) To już jest przecież świat przeniesiony do komputera/internetu. Można kupować za jakieś tam pieniądze. Polskie partie polityczne się tam przenoszą. Jakiś poziom gospodarki też istnieje. Nie wiem zbyt dużo na temat Second Life, ale z tego co wiem to tak właśnie tam jest. Więc świat już masz stworzony. Wystarczy przenieść wszystkie wojny i niech tam sobie walczą. Przynajmniej niewinni ludzie nie będą ginąć przez rozstrzelanie, wybuch bomby czy inne takie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 8 |
|
|