Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wstęp do pracy dyplomowej
Autor Wiadomość
rasgan 
Administrator
Pan na włościach

Wysłany: 2007-10-19, 18:13   Wstęp do pracy dyplomowej

Poniżej znajduje się wersja 0.0.1 alfa mojego wstępu do pracy magisterskiej. Z wiadomych przyczyn został on odrzucony przez promotora. Szkoda jednak, by coś co wyszło spod mojego pióra zmarnowało się więc wrzucam na forum.

Wstęp

Od czasów, gdy ludzkość była na tyle rozumna by docenić wartość niektórych przedmiotów na świecie zaczęła szerzyć się plaga kradzieży i napaści. Od zarania dziejów silniejsi zabierali słabszym, a zręczniejsi i bardziej pomysłowi zabierali silniejszym. W ten sposób, podczas stuleci istnienia ludzkość doprowadziła niemalże do perfekcji swoje umiejętności złodziejskie. Ludzie prześcigali się w tym, kto dokona bardziej prestiżowej i zuchwałej kradzieży. Istnieją nawet grupy osób, które w gronie swych znajomych dokonują włamań nie dla łupu, lecz dla samego włamania. Natura ludzka nie jest jednak tematem tej pracy. Tematyka pracy zajmuje się dziedziną będącą przeciwieństwem opisanego przeze mnie wcześniej zachowania. Chodzi tutaj mianowicie o zabezpieczenia przed kradzieżą, a dokładniej rzecz ujmując o powiadomieniu osoby najbardziej zainteresowanej, czyli okradanego, o fakcie próby dokonania włamania.
W przyrodzie nic nie może mieć przewagi, zawsze musi istnieć równowaga. Dlatego też, po drugiej stronie szalki, powstała dziedzina życia zajmująca się zabezpieczeniami. Dziedzina ta odnosi się do różnych aspektów naszego życia. Zabezpieczamy nasze samochody przed kradzieżą, zabezpieczamy nasze pieniądze wpłacając je do banków, czy kosztowności zamykając je w sejfie. Instalujemy przeróżne urządzenia mające na celu powiadomić nas i odpowiednie służby (policja, ochrona) o zaistniałym fakcie zagrożenia naszego dobytku, czy nawet życia.
Mając na celu uświadomienie ludziom zagrożeń i skutków jakie może przynieść ze sobą zwykłe włamanie na tle rabunkowym (np. koszt wstawienia nowych zamków, szyby, nie wspominając o utracie dóbr) postanowiłem przygotować proste stanowisko dydaktyczne umożliwiające zapoznanie się z zasadą działania systemów alarmowych. W mojej pracy chciałbym przedstawić budowę i sposób pracy najtańszych, a zarazem najbardziej dostępnych urządzeń służących do monitorowania naszego otoczenia. Urządzenia te pomimo swej prostoty i niewielkiej ceny znakomicie nadają się do tego, by w czas ostrzec nas przed zaistniałym zagrożeniem. Wiedząc wcześniej o zagrożeniu możemy mu przeciwdziałać poprzez powiadomienie odpowiednich służb. Dodatkowo często jest tak, że sam fakt uruchomienia alarmu płoszy złodzieja. Ponadto gdy złodziej wie, że w domu zainstalowany jest alarm zastanowi się dwa razy nad tym, czy nie lepiej obrabować sąsiada.

Odpowiedz do tematu