Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szybka zmiana kolorków
Autor Wiadomość
rasgan 
Administrator
Pan na włościach

Wysłany: 2008-04-17, 20:18   Szybka zmiana kolorków

Jako, że wciąż testuję programy konsolowe dziś na talerz poszedł czytnik RSS, rtorrent i midnight commander. Dokonfigurowałem również urxvt i mplayera. Teraz wszystko ładnie śmiga z konsoli.

Mplayer

Tutaj zabawy nie było dużo. Dogranie czcionki z polskimi znakami, wpisanie strony kodowania napisów do konfiga i przesunięcie napisów pod film. Zero problemów. Robiłem to już kilka razy wcześniej przy instalacji ubuntu czy fedory.

RXVT-Unicode

Tutaj zeszło mi więcej czasu. Musiałem zapoznać się z manualem, ponieważ to co znajdywałem na sieci nie zawsze chciało mi działać. Szkoda tylko, że aby zobaczyć efekty mojej pracy konfiguracyjnej muszę się wylogować i zalogować.

Rtorrent

Tutaj tragedia. Pomimo kilkudniowego testowania, napisania sobie skryptu w rubym do kolejkowania i maksymalnej liczby połączeń niestety rtorrent nie zdaje egzaminu. Program jest świetny, nie ukrywam. Znakomicie ściąga, jest lekki i szybki, ale... właśnie zawsze jest jakieś ale. Moim zdaniem komputer powinien ułatwiać życie człowiekowi, pomagać mu w pracy a nie przysparzać mu kolejnej. Tak niestety nie jest z programami konsolowymi. Wcale one nie są takie dobre jak myślałem. Trzeba się sporo nakonfigurować, sporo naczytać i sporo namęczyć by spełniały choć namiastkę swoich zadań. Tak też było z rtorrentem. Konfiguracja, napisanie sobie skryptu kolejkowania i testy – wszystko zajęło mi około 2 godzin pisania i 3 dni testów. Czas niezmarnowany, bom bogatszy o kolejne doświadczenia, ale rtorrent wyleciał z dysku na rzecz sprawdzonego azureusa.

Perełka

Na koniec to co mi się podoba najbardziej – Midnight Commander. Co w nim takiego? Ano to, że znalazłem sposób zmieniania sobie w nim kolorków. Trafiłem do manuala i co znalazłem? --colors :) Tak, tak, w mc można ustawiać sobie tematy kolorów. Co prawda nie jest to jakieś super łatwe, ale da się. Efekty moich prac zamieszczam w załącznikach.

Skrypt kolejkowania
Kod:

#!/usr/bin/ruby

# Katalog z kolejką plików torrent do pobrania. Pliki są pobierane od najstarszego do najmłodszego.
queueDir = "/home/rasgan/downloads/_torrent/"
# Katalog z sesją rtorrent. Z tego katalogu będziemy pobierali ilość aktualnie pobieranych plików.
sessionDir = "/home/rasgan/.rtorrent/session/"
# Katalog obserwowany przez rtorrent. Do tego katalogu będziemy kopiowali pliki z kolejki do pobrania.
watchDir = "/home/rasgan/.rtorrent/loading/"
# Maksymalna liczba pobierań
maxDownloads = 2

# Wykonuj program w nieskończonej pętli co 60 sekund
loop do

# Tworzymy zmienne potrzebne w programie
    # Tablica aktualnie pobieranych torrentów
    currentDownload = Array.new
    # Lista torrentów oczekująca w kolejce na pobranie
    queueList = Array.new
    # Data ostatniej zmiany najstarszego kolejkowanego pliku
    oldiestQueueFileTime = 0
    # Nazwa najstarszego kolejkowanego pliku
    oldiestQueueFile = ""

# Utworzenie tablicy z listą aktualnie pobieranych plików torrent
    # Dla każdego elementu katalogu sessionDir sprawdź czy jest on plikiem i czy ma rozszerzenie torrent. Jeśli spełnia warunki wtedy dodaj go do listy pobieranych torrentów currentDownload.
    Dir::entries( sessionDir ).each{ |plik|
        if File::file?( sessionDir + plik ) && !plik.grep(/\.torrent$/).empty? then
            currentDownload << [ plik ]
        end
    }

# Sprawdź czy ilość aktualnie pobieranych plików jest mniejsza od maksymalnej ilości jednoczesnych pobrań. Jeśli tak jest wtedy znajdź najstarszy plik w kolejce (queueDir) i przenieś go do katalogo obserwowanego przez rtorrent (watchDir)
    if currentDownload.size < maxDownloads
        # Dla każdego elementu queueDir sprawdź czy jest plikiem i czy ma rozszerzenie torrent. Jeśli tak pobierz datę jego ostatniej zmiany i sprawdź czy jest najstarszym plikiem w katalogu.
        Dir::entries( queueDir ).each{ |plik|
            if File::file?( queueDir + plik ) && !plik.grep(/\.torrent$/).empty?
                #queueList << [ plik ]
                fileTime = File::ctime( queueDir + plik.to_s )
                if oldiestQueueFileTime == 0 || oldiestQueueFileTime > fileTime
                    oldiestQueueFileTime = fileTime
                    oldiestQueueFile = plik.to_s
                end
            end
        }
        # znaleziono najstarszy plik w katalogu. Przenieś go z kolejki do folderu obserwowanego przez rtorrent.
        if oldiestQueueFile != ""
            File.rename( queueDir + oldiestQueueFile, watchDir + oldiestQueueFile)
        end
    end
    # poczekaj 60 sekund i wznów działanie programu
    sleep 60
end

mc.jpg
Mój Commander
Plik ściągnięto 76 raz(y) 180,28 KB

Odpowiedz do tematu